Kiezen is een keuze: drie tips

smaken ijs kiezen Ik zal maar eerlijk bekennen: ik kan slecht kiezen. Of het nou gaat om de menukaart in een restaurant, of ik zal solliciteren op een baan of welke smaken ijs ik bij de ijssalon zal nemen –– ik heb het er maar moeilijk mee. Ik heb een heel arsenaal aan foefjes ontwikkeld om het maken van keuzes te ontlopen, uit te stellen of anderen in de schoenen te schuiven.

Volgens de levenspartner die ineens in mijn leven was verschenen, is dat een mannenkwaal. Of dat liefdevol sussend of juist getergd bedoeld is, weet ik niet. Maar ik kan in ieder geval beamen dat ik een slechte maker van keuzes ben.

Wanneer ik google op ‘keuzestress’, zie ik dat ik niet de enige ben, die moeite heeft met kiezen. Daarom voor iedereen die aanhikt tegen keuzes maken drie ervaringstips, die ik voor je heb uitgekozen.

1. Besef wat je tot keuze kunt maken

Er zijn heel veel dingen in de wereld waar ik geen invloed op heb. Binnen dat heel grote gebied, is er ook een terrein waarin ik wel keuzes kan maken.

Zo kan ik niet bepalen of het morgen regent. Maar ik kan er wel voor kiezen om van tevoren op buienradar te kijken of dat ik me laat verrassen. Word ik morgen nat? Dan moet ik niet het weer de schuld geven. Maar ik moet beseffen dat ik ergens voor heb gekozen, namelijk om geen rekening met het weer te houden.

Managementgoeroe Stephen Covey noemt dat de cirkel van betrokkenheid en de cirkel van invloed. Er is een kring van factoren waar je in betrokken wordt en een kring met dingen waar jij invloed op kunt hebben.

Mijn ervaring is dat je dichtklapt in het keuzes maken als je die twee cirkels door elkaar haalt. Je wordt er mismoedig van als je denkt dat je niets te kiezen hebt binnen die grote cirkel van factoren die jou bepalen.
Tip: probeer je blikveld iets te verkleinen en minder informatie en factoren tot je toe te laten. Anders laat je jezelf gek maken.

Denk je dat alles tot jouw cirkel van invloed behoort, dan zit je nu waarschijnlijk tegelijkertijd een blog te lezen met de titel ‘Succes is een keuze’. Prima, maar ik vind die houding erg vermoeiend en ik ben ervan overtuigd dat je met ontvankelijkheid een kant van het leven tegenkomt die je mist wanneer je alles tot een keuze maakt of je alleen omgeeft met mensen die aan jouw succes bijdragen.
Kies er eens voor om dat overtrokken alles tot keuze maken te laten vallen en op avontuur gaan in het gebied dat je niet onder controle hebt.

2. Maak kiezen niet absoluut

Absolute keuzes maken is het terrein van tieners.Zij vinden dat die ene spijkerbroek die nu in de wasmand ligt écht de enige broek is die ze vanavond naar het feestje aan kunnen trekken, en dat ze met elk ander kledingstuk totáál uit de boot vallen, en dat níemand dan óóit meer met hen wil omgaan, en dat ze dan nóóit meer vrienden zullen krijgen en dat eigenlijk hun hele leven vanaf dit punt verpest is.

Ik zou zeggen: laat dit voorrecht en deze hel van het leven met absolute keuzes maar bij tieners. Laten wij liever bedenken dat elke keuze ook iets van een gok heeft, dat het leven vaak ook weer heel andere kanten opgaat (wie werkt er nou in de baan die hij als jongere voor ogen had?), en dat heel veel dingen ook weer te herstellen zijn, of dat je aan een foute keuze ook weer een draai kunt geven.

Ben je geneigd om al je keuzes als absoluut te ervaren, dan helpt het om anderen bij het maken van keuzes te betrekken. Het relativeert om eens te praten met iemand van een andere generatie, hetzij veel ouder, hetzij veel jonger, of met iemand uit een andere cultuur of achtergrond. En het brengt je nog op andere ideeën ook.

3. Leef in je keuze

Dit is mijn favoriete tip.
Wanneer je een keuze moet maken, gebruik dan eens je verbeelding om te leven in je keuze. Maar: gebruik dan bij die verbeelding dingen die je zelf in de hand hebt.

Stel bijvoorbeeld dat je de keuze hebt voor een andere baan of functie. Je twijfelt of je dat moet doen. Ga dan eens in je verbeelding leven in je keuze. En maak die verbeelding heel concreet. Hoe laat sta je ´s morgens op? Welke kleren trek je aan? Wat eet je? Wat doe je? Welke mensen kom je tegen? Wat doe je nog als je thuiskomt?

Ga nou niet denken: als ik voor deze andere functie kies, kom ik die vervelende collega X. niet meer tegen. Want bij die andere baan zullen er ongetwijfeld ook lastige mensen zijn, die tegen jou in gaan.

En droom niet weg. Houd het concreet. Wat betekent de cabrio die je nu eindelijk kunt kopen in je nieuwe baan (droom), als je elke dag met die cabrio twee uur in de file moet staan (concreet)?

Misschien ook goed om te checken of klopt wat je klakkeloos aanneemt. Was die gereserveerde parkeerplek bij je werk inderdaad bedoeld voor jouw cabrio?  Of toch voor de auto van de directeur, die toevallig op dienstreis naar de Bahama’s was bij jouw sollicitatiegesprek?

Daarom de tip: verbeeld je wat jij kunt doen in een situatie, niet wat de situatie jou allemaal kan bieden. Want daarin kun je je vergissen.
Kun je je bij dat soort vragen een plaatje maken? En geeft die verbeelding van wat jij doet een goed gevoel? Dan zou je weleens een heel goede basis kunnen hebben om tot een keuze te komen.

Verder kiezen…

Laat hieronder in een comment weten of je wat hebt aan deze tips. Wat voor manieren hanteer jij om keuzes te maken?

Prikkelen mijn tips jou om te gaan werken aan de manier waarop je werkt en met mensen omgaat? En wil je daarin verder op weg geholpen worden? Klik dan HIER en kijk naar wat ik jou kan aanbieden in werkbegeleiding, supervisie en coaching.

Eén gedachte over “Kiezen is een keuze: drie tips

  1. Theo je bent geweldig! Hier knapt een mens van op. Niks geen enge positiviteits-goeroe-gepraat maar fijne , nuchtere tips waar je wat aan hebt. Ik moet gelijk denken aan Brigitte Kaandorp die ooit tips gaf om echt gelukkig te worden en die dan roept dat ze geen vage tips zal geven zoal “blijf bij je zelf” maar echt praktische tips waar je wat aan hebt zoals “ga koffie drinken met appeltaart er bij bij de V &D”(dat kan dan weer niet meer helaas) of “koop de Libelle en lees daarin hoe je een annemoontjeswoonkleed kunt maken”. Ik houd er van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *