Teamwork makes the dream work

winnend Nuon Solar team 2017 leert wat teamwork is

Het Nuon Solar Team van de TU Delft heeft de World Solar Challenge in Australië gewonnen, het officieuze wereldkampioenschap van zelfontworpen zonneauto’s, die in vijf dagen meer dan drieduizend kilometer door de Australische outback rijden op niets anders dan de stralen van de zon. Een overwinning van formaat, zeker als je bedenkt dat het de zevende keer is dat het team van Delft deze wedstrijd wint.

Dat is geen geringe prestatie, als je ziet welke fabrieken, universiteiten en budgetten er achter de andere teams van over heel de wereld schuil gaan. En dan zijn het ook nog steeds andere studenten die het team uitmaken. Het gaat dus niet om het budget, de materialen of de kunde van een paar personen. Maar wat dan wel?

Geheim wapen

Het team van Delft moet wel een geheim wapen hebben om de strijd te winnen. En laat ik nu als trotse vader en sponsor van een Delfts teamlid anderhalf jaar achter de schermen hebben kunnen meekijken en zicht hebben gekregen op dat geheime wapen van Delft.

Ik ben ervan overtuigd dat er heel veel goeds zit in het aerodynamische druppelontwerp, de speciale coating, de zelfgemaakte accu’s, de hightech motor en de twee liter water die een coureur mee krijgt om het vier uur uit te houden in een piepkleine cabine met zestig graden in de zon. Maar uiteindelijk is het geheime wapen: teamwork.

Over dat teamwork zal ik drie dingen zeggen. En dan hoop ik dat je iets daarvan kunt toepassen in het team waarmee je werkt, of dat nu in je beroep is of achter de bar in de kantine van de voetbalclub.

1. Team = alles

Het is in veel organisaties populair om zelfsturende teams te hebben, maar daar zit heimelijk altijd nog een managementlaag of bestuur boven die bepaalt hoeveel geld er echt beschikbaar is voor iets en wat er eigenlijk aan prestaties moet worden neergezet. In Delft is het team alles, in die zin dat ze alles bepalen en doen: de sponsoring, PR, ontwerp, productie, logistiek. Er gaat niets boven het team.

Dat betekent ook dat je alles als team beslist. Kies je voor een bepaald model om uit te werken, dan is het niet de aerodynamicus die beslist, maar het hele team, dat zich uiteraard wel even goed laat informeren over de data van de windtunnelberekeningen. En gaat er iets fout, dan vang je dat ook met het hele team op. Individuele personen aanspreken op hun kunde en dan als team alles dragen, dat is de kunst.

Het team is alles. Dat betekent ook dat de concurrentie wel serieus wordt genomen, maar uiteindelijk niet de factor is waar je het voor doet. Kijk maar eens een paar afleveringen van Oranje boven, down under, en je zult zien dat het team zich nooit oppept door af te geven op de tegenstander.

Dat is een heel sterk punt. Natuurlijk, het is leuk als op jouw werk afdeling A zich altijd afzet tegen afdeling B, maar uiteindelijk is het niet goed voor de motor van het teamwork. Die moet draaien op eigen kracht, niet op afgeven op anderen.

2. Teamwork vraagt om investering

Zo’n team ontstaat niet zomaar, daar wordt in geïnvesteerd. Teambuildingsweekenden, veertiendaagse teamcoaching, een persoonlijke mentor voor ieder teamlid, het aantrekken van sportcoach Marc Lammers… Er komt heel wat bij kijken om van een groep studenten een team te maken.

Dat is niet vrijblijvend, want het werkt alleen als iedereen meedoet. En het vraagt ook een financiële investering. Je stopt niet alleen geld in een high tech elektromotor, maar ook in een top of the bill menselijke motor. Dat kan geen sluitpost zijn.

3. Maak een verhaal van je team

Werken als een team betekent dat je put uit het verleden en bouwt aan de toekomst. Je ziet het allemaal niet zo, maar achter het team van zestien studenten stond tijdens de hele race in Australië een team van 25 personen support crew, samengesteld uit oud-teamleden en uit een paar nieuwe teamleden.

Want een half jaar voordat de race wordt gereden, zijn er al sollicitaties voor het team dat volgend jaar de uitdaging zal aangaan. Zestig sollicitanten voor negen plaatsen (het nieuwe team rijdt een race in Zuid-Afrika waarvoor de bestaande wagen wordt gemodificeerd, dus zijn er minder mensen nodig), bereid om een jaar extra te lenen voor hun studie, want college lopen zit er niet bij in zo’n jaar.

En had ik al verteld dat een oud teamlid een week voor de race getrouwd was, maar per se in de support crew mee wilde? Goed teamwork werkt verslavend…

Teamwork betekent dus dat je samen een verhaal schrijft. Je sluit aan bij een vorig hoofdstuk en je houdt in het oog dat er een volgend hoofdstuk zal komen. Dat maakt van je werk een bijdrage aan een spannend verhaal en een ervaring voor het leven. Die ervaring gun ik iedereen! Teamwerk maakt je droom sterk!

Wil je meer weten over de World Solar Challenge, klik hier.
Het Nuon Solar Team heeft uiteraard een eigen website.
En wil je eens sparren over jouw rol binnen je team? Maak dan een afspraak voor een goed gesprek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *